LED autožiarovky

S nástupom LED žiaroviek do domácností sa začali na trhu objavovať aj LED žiarovky do automobilu. Náhradné LED autožiarovky sa vyznačujú lepšou svietivosťou a taktiež dlhšou životnosťou.

LED autožiarovky môžu mať v automobile dve funkcie :

  • Pomocné LED žiarovky (smerovky, osvetlenie interiéru,...)
  • Hlavné LED žiarovky (stretávacie alebo diaľkové svetlá)

Pomocné LED

Najpoužívanejším typom sú náhrady napr. W5W alebo P21W LED autožiaroviek. V minulosti najmä pri automobiloch s kontrolou vypálených žiaroviek nastával problém s vykazovaním chyby (LED žiarovka nemá dostatočný odber) vypálenia. Tento problém rieši odporový kábel, ktorý sa pripojí pred žiarovku.

 zapojenie-led-autoziaroviek

Nové LED autožiarovky tento problém vyriešili, označujeme ich CANBUS LED žiarovky. Pri ich použití nemusíte riešiť odporovú kabeláž.

Najpoužívanejšie LED autožiarovky :

  • LED W5W        - LED P21W                    - LED sufitky                    
  • LED PY21W     - LED R5W                      - LED CANBUS žiarovky

Hlavné LED autožiarovky

Pre pochopenie LED autožiaroviek potrebujeme pochopiť ako fungujú klasické autožiarovky. Pri autožiarovke je vlákno uložené v určitej výške k pätici. Táto výška je určuje ohnisko svetla.

 LED-autoziarovky-H7-parabola

Pre porovnanie sa pozrime na obe žiarovky.

 LED-autoziarovky-H7

Vybrali sme LED autožiarovku, ktorá je najviac podobná klasickej autožiarovke a má LED chip skoro v rovnakej výške ako klasická žiarovka. Pri výbere LED autožiarovky si dávajte pozor na správny typ a umiestnenie LED chipov.

 LED-autoziarovky

Upozornenie : LED autožiarovky nie sú schválené do verejnej prevádzky a môžu v prípade nesprávneho nainštalovania (alebo tvaru) osvetľovať oproti idúce automobily, alebo inak deformovať svetelný lúč.

 Ak premýšľate nad výmenou autožiaroviek za LED alternatívu, určite ju neodporúčame. Technológia sa vyvíja a v dohľadnej dobe určite príde kvalitná LED autožiarovka.  

Čo nás čaká v budúcnosti?

Popredný výrobcovia autožiaroviek začali s uvádzaním LED autožiaroviek na trh, žiaľ na náš trh ešte nedorazili. Dúfajme, že sa čoskoro objavia aj u nás.