Ako zvýšiť životnosť žiaroviek do auta

1, Ako sa vypália?

Problém autožiaroviek je vlákno, ako pri klasických žiarovkách. Je náchylné na otrasy a najmä na zmeny napätia. Najčastejšie vypálenými žiarovkami sú H7. H7 žiarovky sú nachýlené na výkyv napätia a preto väčšinou odídu pri štarte automobilu. Ako tomu predísť? Pridanie odporu pred žiarovku, najjednoduchšie riešenie je zakúpenie priamo kábla na to určeného (nájdete ho tu). Ostatné typy sú našťastie omnoho odolnejšie voči výkyvom napätia.

 

 

2, Predĺžená životnosť alebo klasika?

Výrobcovia nezaostávajú pri tvorbe nových a lepších žiaroviek, preto existujú pri každom výrobcovi segment žiaroviek s predĺženou životnosťou. Každým novým typom získavajú žiarovky lepšie parametre a dlhšiu životnosť. Napr. Philips Long Life EcoVision dosahujú až 4x životnost oproti klasickým žiarovkám

 

3, Otrasy na cestách

Ďalším aspektom predĺženia životnosti je správny výber žiarovky pre nároky na terén. Existujú špeciálne automobilové žiarovky HD (Heavy Duty), ktoré sú upravené aby vydržali dlhotrvajúce otrasy na cestách. Väčšinou sa jedná o 24V žiarovky pre nákladné autá.

 

4, Cena a iné náklady

Ako pri každom nákupe si musíte uvedomiť, čím lacnejší nákup tým menšia kvalita. Nehovorím o nákupe žiarovky za 30€. Spočítaním nákladov na servis, čas a nové žiarovky je určite výhodnejšia investícia do lepšej žiarovky.

 

5, Tak teda, ktorú?

Ako som spomenul vyššie, každý výrobca má svoju radu žiaroviek s predĺženou životnosťou je len na Vás ktorého si vyberiete či Philips Long Life EcoVision, Osram Ultra Life alebo Narva Long Life.